1 2 5 4

PresentatieGidsOverhandigingOp vrijdagmiddag 6 januari 2017 presenteerde onderzoeker Renate Stapelbroek de Themagids “Zeskamp” - Lokale bronnen met betrekking tot zes Nederlandse groepsvestigingen in Brazilië in de periode (1900) 1948 - 2016.

Dit vond plaats in het nieuwe Museu Histórico de Castrolanda, in aanwezigheid van afgevaardigden uit de verschillende Nederlandse gemeenschappen. Een eerste exemplaar werd aan de Nederlandse consul Robert de Ruijter overhandigd.

In de gids wordt een aantal bronnen beschreven die gegevens bevatten over zes Nederlandse groepsvestigingen in Brazilië: Carambeí, Holambra (I), Não-Me-Toque, Castrolanda, Arapoti en Campos de Holambra (II). Het betreft zowel gepubliceerde bronnen als archiefbescheiden uit de periode (1900) 1948 - 2016, die voor het merendeel worden beheerd in de lokale musea van genoemde migrantengemeenschappen.

Op de website van het Museu staat een foto-reportage: Bijeenkomst presentatie themagids 

Het bronnenonderzoek vond plaats van eind april tot en met juli 2016 in het kader van het Tulipana Programma van het interuniversitair Centre for Global Heritage and Development te Leiden (NL) in samenwerking met de Associação Cultural Brasil - Holanda te Carambeí (BR).
Namens het Museu Histórico de Castrolanda en de Associação Cultural Brasil - Holanda was een ieder van harte uitgenodigd om de presentatie bij te wonen.

Download de gids hier (PDF, 2Mb).

Zeskamp uitnodiging sponsors

TULIPANA partners

  logoMuseuHolambra logo-AN  APESP  ArchivoParana 

 ACBH NVR2      Castrolanda 

 CGHD  a Koningkrijkdernederlanden1    logo rce DutchCulture