1 2 5 4

TanteRikaVan april tot en met juni 2016 verricht Renate Stapelbroek, cultureel antropologe, met wetenschappelijke begeleiding van Charles Jeurgens, hoogleraar Archivistiek aan de Universiteit van Amsterdam, een bronnenonderzoek bij de nederlandse gemeenschappen in Brazilië. Het onderzoek is in samenwerking met en met steun van de Associação Cultural Brasil-Holanda (ACBH), Center for Global Heritage and Development (CGHD) en de Nederlandse Ambassade in Brazilië. Het onderzoek betreft een inventarisatie bij de diverse erfgoedinstellingen in Brazilië die museale objecten beheren, fotocollecties, archieven en publicaties die herinneren aan de Nederlandse migranten.  

Deze inventarisatie zal o.a. digitaal worden gepubliceerd op de Tulipana website en is voor historici, nazaten en andere belangstellenden een belangrijk startpunt en naslagwerk voor onderzoek. De belangrijkste Nederlandse gemeenschappen zullen worden bezocht, waaronder Não-me-Toque, Castrolanda, en Holambra.

Renate houdt een korte blog bij op haar eigen website www.tanterika.nl onder de nieuwsrubriek.

Ook heeft ze recentelijk een artikel geschreven in De Regenboog in Brazilië, waarin ze haar bevindingen beschijft van het bronnenonderzoek tot zover. 

Regenboog

  

TULIPANA partners

  logoMuseuHolambra logo-AN  APESP  ArchivoParana 

 ACBH NVR2      Castrolanda 

 CGHD  a Koningkrijkdernederlanden1    logo rce DutchCulture